Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες

Του Δημήτρη Κλαράκη*

Με αυτή τη φράση απήντησε, μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας στον Πρωθυπουργό, που επιχείρησε να αναβιώσει το δόγμα Παπάγου του 50, για την Ελλάδα ως προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ. Μια φράση που είχε χρησιμοποιήσει ήδη το ΚΚΕ και το ΕΑΜ απ την κατοχή, και την έκανε ευρέως γνωστή όταν τη επανέφερε και χρησιμοποίησε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Δυστυχώς σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία η Ελλάδα ατύχησε να έχει στο τιμόνι της, την χειρότερη κυβέρνηση στη μεταπολίτευση. Ένα Πρωθυπουργό που θεωρεί τη χώρα φέουδο και λειτουργεί ως ενός ανδρός αρχή, με πλήρη απαξίωση στους θεσμούς, στο Κοινοβούλιο ακόμα και στην ίδια του την κυβέρνηση. 

Μόνος του, χωρίς συνεννόηση με τον ΥΠΕΞ, χωρίς να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, χωρίς να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς αποφάσισε και απέστειλε στρατιωτικό υλικό. Ανακοίνωσε απ την τηλεόραση, σε μια απ τις αγαπημένες του κονσέρβα συνεντεύξεις με προκαθορισμένες ερωτήσεις, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να στείλει  μαχητικά αεροπλάνα και πιλότους στην Ουκρανία. 

Την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να εμπλακεί στρατιωτικά, δεν αποδέχθηκε το αίτημα να υπάρξει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ενώ και η Γερμανία ήδη αναδιπλώνεται στις κυρώσεις λόγω της ενεργειακής της εξάρτησης απ τη Ρωσία. Άλλωστε μόνο 10 απ τις 17 χώρες της Ε.Ε και 11 απ τις 30 χώρες του ΝΑΤΟ έστειλαν όπλα. Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, ούτε κυρώσεις επέβαλε, ούτε στρατιωτικό υλικό απέστειλε, αλλά έλαβε τις ευχαριστίες του προέδρου Ζελένσκι και πρωτοστατεί στην διπλωματική επίλυση μαζί με το Ισραήλ, αναβαθμίζοντας τον γεωστρατηγικό της ρόλο. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αναθεωρητική πολιτική στην οποία βασίζεται. Παράλληλα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα, την ΕΕ και τους εμπλεκομένους να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε να βρεθεί ειρηνική λύση με βάση το διεθνές δίκαιο

Θυμόμαστε βέβαια ότι μεταπολεμικά, και άλλες παράνομες στρατιωτικές εισβολές συνέβησαν στην Ευρώπη, κι ας το ξέχασαν κάποιοι στις δηλώσεις τους. Το 74 στην Κύπρο υπήρξε παράνομη Τουρκική εισβολή, διχοτόμηση και κατοχή ως σήμερα, χωρίς το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη να εμπλακούν. Τότε βέβαια ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής θεωρούσε ότι η Κύπρος κείται μακράν και δεν στείλαμε στρατιωτική βοήθεια απέναντι στον Αττίλα 2 για να μην εμπλακούμε σε πόλεμο, ενώ σήμερα η παράταξη που ο ίδιος ίδρυσε, επειδή θεωρεί μάλλον πιο κοντά μας την Ουκρανία, σπεύδει να στείλει όπλα. 

Η εποχή, που οι Έλληνες χωριζόμασταν σε αγγλικό, γαλλικό, ρωσικό κόμμα, παρήλθε ανεπιστρεπτί και μας κόστισε. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019, δεν ήταν ούτε ρωσόφιλη ούτε αμερικανόφιλη. Δεν ήταν ξενόδουλη και δεδομένη αλλά λειτουργούσε με όρους γεωστρατηγικών, πολιτικών συμμαχιών. Με μεθοδικότητα, συντεταγμένα δομούσε συμμαχίες σε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική για τα εθνικά μας συμφέροντα, την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα.

Η συμφωνία των Πρεσπών, την οποία η Δύση χαιρέτησε ως πρότυπο επίλυσης διακρατικών διαφορών, αλλά στο εσωτερικό η ΝΔ την χαρακτήριζε προδοτική, με ειρηνικό τρόπο ανάγκασε τη γειτονική Βόρεια Μακεδονία και άλλαξε σύνταγμα και όνομα. Τη συμφωνία δεν την επιθυμούσε πολιτικά η Ρωσία για να μην ανοίξει ο δρόμος να γίνει η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Σήμερα με τα όπλα η Ρωσία ζητά απ την Ουκρανία ν αλλάξει σύνταγμα. Αντιληπτό πια το μέγεθος της διπλωματικής επιτυχίας της Ελλάδας. 

Να θυμηθούμε τέλος ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018 απέλασε ρώσους διπλωμάτες  για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας. Οπότε μόνο ως μικροπολιτικές αστειότητες λαμβάνονται κάποια υπονοούμενα για δήθεν ρωσόφιλη στάση επειδή απλά δεν θέλουμε η Ελλάδα να εμπλακεί σε πολεμικές και πολιτικές περιπέτειες αλλά διεκδικούμε την ειρηνική επίλυση της παράνομης ρωσικής εισβολής.

Ο πόλεμος αυτός ήδη προκαλεί ανθρωπιστική κρίση και παράλληλα  ανεβάζει τις ήδη υψηλές τιμές στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης.  Στην Ελλάδα βέβαια η κατάσταση ήταν τραγική πριν την έναρξη του. Έχουμε δυστυχώς μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του πελατειακού κράτους, που το μασκάρεψε σε δήθεν επιτελικό, των μεγάλων συμφερόντων, που ξεπουλά καθετί δημόσιο και διαλύει το κοινωνικό κράτος.

Παιδεία, υγεία, εργασία, ενέργεια είναι τα πεδία που συστηματικά έχει χτυπήσει ο νεοφιλελεύθερος πυρετός που καίει τη χώρα όπως καίει τις τσέπες όλων μας η ακρίβεια. Έγιναν το αυτοκίνητο, το ρεύμα, η θέρμανση, το σούπερ μάρκετ είδη πολυτελείας.. Σε 2.5 χρόνια μέσα γύρισε η χώρα μισό αιώνα πίσω για την ποιότητα ζωής μας. Πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Έργο Κυριάκου Μητσοτάκη η σημερινή κατάσταση που ζούμε.

Επέλεξαν να ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης, έκλεισαν χωρίς σχέδιο τις λιγνιτικές μονάδες, μας εξάρτησαν απ την εισαγωγή φυσικού αερίου. Την ίδια ώρα αν και 19 χώρες της ΕΕ προχωρούν σε μειώσεις του φόρου στα καύσιμα στην Ελλάδα βάζουν πλαφόν στο κέρδος. Μας κοροϊδεύουν γιατί το κέρδος του πρατηρίου είναι μόλις 4-6 λεπτά ανά λίτρο. Το υπόλοιπο είναι φόροι και κόστος προμήθειας. Ακόμα και η Κομισιόν προτρέπει τα κράτη-μέλη να βάλουν διατίμηση, μέχρι και να κρατικοποιήσουν υποδομές ενώ ο Πρωθυπουργός στέλνει επιστολές και υπόσχεται νέα μέτρα στήριξης. Χρειάζονται  τώρα ουσιαστικά μέτρα και όχι επικοινωνιακά παραμύθια: πλαφόν στις τιμές ρεύματος, φυσικού αερίου, άμεση μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, άμεση μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα διατροφής, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Η κοινωνία βυθίζεται στην φτώχεια, ο κόσμος βράζει και παντού ακούμε όλοι μας, δεν πάει άλλο, δεν αντέχουμε. Έχει έρθει πια η ώρα για πολιτική αλλαγή, για να δοθεί προοδευτική διέξοδος στα σημερινά αδιέξοδα που μας οδήγησε η νεοδεξιά κυβέρνηση. Με μια κυβέρνηση προοδευτική με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και της χώρας, με σοβαρή και συντεταγμένη εξωτερική πολιτική. 

Σε αυτή τη συγκυρία ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ οδεύει στο τρίτο συνέδριο του. Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να ενταχθούν στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, να συστρατευθούν στον κοινό αγώνα για δημοκρατία, δικαιοσύνη, ανεξαρτησία, κοινωνική προκοπή, αξιοπρέπεια, για να φέρουμε την πολυπόθητη πολιτική προοδευτική αλλαγή. 

Μέσα απ τον isyriza διαδικτυακά, στα γραφεία μας τόσο της Ν.Ε (Μάχης Κρήτης αρ.3), όσο και των τοπικών μας Οργανώσεων Μελών τους περιμένουμε να μιλήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις, προβληματισμούς, σκέψεις.

Λίγο ακόμα για να ανεβούμε λίγο ψηλότερα. Για ένα καλύτερο αύριο.

 Δημήτρης Κλαράκης

*Συντονιστής Ν.Ε Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Δικηγόρος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί